.::I'M ONLY SERVANT OF ALLAH::.

"Di perhentian terakhir itulah manusia akan hidup berkekalan sama ada dengan limpahan NIKMAT selama-lamanya atau menghadapi AZAB, juga selama-lamanya. Sebelum tiba di titik pengakhiran itu, manusia akan terus mengembara..."

...JALINAN UKHUWAH...

...MELAKAR PELANGI...

Daisypath Anniversary tickers

...KEEP IN MEMORY...

Daisypath Happy Birthday tickers

PERMATA HATI UMMI ABI

Lilypie Second Birthday tickers

...EXPERIENCE is the best teacher...

salam alaik buat sahabat-sahabat dan pembaca blog ana...didoakan agar kalian sentiasa dibawah naungan dan rahmat kasih-sayang ALLAH s.w.t...alhamdulillah, syukur kepada ALLAH s.w.t kerana ana masih lagi dberikan kekuatan dan ruang untuk mengisi sedikit perkongsian bersama kalian...

Alhamdulillah, hari nie dah hari kedua ana menjalani practicum di sekolah kebangsaan perempuan durian daun...SK (P) Durian Daun ni adalah sekolah dalam institut (SDI) kampus ana...xjauh pun cuma 5minit...klu jalan cepat sikit dalam 3minit..klu berlari mungkin 2minit...=)alhamdulillah,dipermudahkan urusan untuk ana pergi balik dari kampus ke sekolah...sempat la semalam pi meeting dgn ketua penasihat JPP dgn pensyarah penasihat JPP berkenaan "Program Pengantarabangsaan Pemimpin Pelajar IPGKPM ke Medan, Indonesia bulan 6 nie...semalam ana da jd jurulatih olahraga untuk latihan rumah sukan...rumah hijau (zamrud)...rasa beruntung sangat coz da jalani kursus kepegawaian olahraga..dpt la bkongsi n tunjuk ajar cara yg betul..xlah bawa ajaran yg salah...klu setiap hari Isnin kat kampus ana akan bg ucapan n peringatan untuk diri ana n GP yg lain dalam phimpunan rasmi hari ISNIN...semalam ana pun kne bagi ucapan wakil guru practicum dlm phimpunan rasmi di sekolah...rasa mcm keje JPP xpernah habis...alhamdulillah,sebenarnya byk yg ana belajar semasa dalam organisasi JPP yg memudahkan ana ketika berada di sekolah...jadual kelas xdpt lagi... GPK1 kata hari nie dapt...GB kata seminggu just kenal2 sekolah n tgk cara cikgu mgajar...next week baru mengajar...sekolah nie kecil, cuma ada 3 blok dengan pelajar seramai 207 org dari pre-school until year 6...suma perempuan...ana ambil peluang nie untuk lihat suasana sekolah yg single sex n co-educational school...ini adlah peluang yg tbaik coz ana xtau ana posting kat sekolah mana nnt...jd practicum merupakan penanda aras yg terbaik...surface view orang kata...setakat nie alhamdulillah ana boleh kata pihak sekolah mmg bg kerjasama yg baik...



Untuk sahabat-sahabat ana sem5 yg lain, macam-macam ragam n pelbagai cerita yg ana dengar...apa2 pun, ini baru permulaan realiti sebenar kehidupan sebagai seorang guru...experience is the best teacher...org kata xberada kat tempat tue, xtau keadaan sebenarnya..dah duk kat situ, baru rasa manis,pahit, masam dan masinnya...cukup atau x itu adalah persediaan diri sendiri...ayah ana selalu pesan, set dalam minda semua yg berlaku, susah dan senang adalah ujian..bukan saja2 nak jadi...klu fikir susah, mmg susah jadinya...klu org blh buat kenapa kita xboleh...



by the way, good luck to all trainee's teacher semester5 for the first practicum...grab this chance to know your strength and weakness on becoming a teacher...last but not least, take care and all the best...

Orang haji dari Jeddah,
Buah kurma berlambak-lambak,
Pekerjaan guru bukanlah mudah,
Bagai kerja menolak ombak.

**imannurbalqis**

9 Responses so far.

  1. tiber2 ade terasa macm ade suatu jer msuk dlm bdan ni..tp.xthu la aura ape..=/
    erm,kna berusaha dgn gigih r ni..jdi pndidik ni xleh nk pndang remeh..akhirnye hasl pn dpat la yg temeh,,huuhu..
    aja2 fighthing.......!!!!!!!

  2. to cahaya malam : aura mcmana 2??blh kak ina tahu??semestiny kne b'usaha gigih....hasil xkan dtg bgolek...

  3. xdapt nk xplain aura cmner..tp bler bace post tu ngn yg ats tu memg trase ade rase lain mcm ckit..hehe..

  4. to cahaya malam : lain macam?camne 2?yg elok ke x??klu x elok, akak blh ubah cara penulisan...melakukan penambahbaikkan..

  5. uish..elok jer..
    ok pe pnulisan akak..
    byk gak bgi pngethuan kat sy..
    xpe la kak..lupekn je lah aura yg nth pape tu,,=)

  6. to cahaya malam: nak jg tahu..nnt akak jumpe awak klu sempat...jgn lupa "Bengkel Penulisan Kreatif" Dtg jgn xdtg..=)

  7. jumper???? ee..tkutnyer,,tber2 bedebar nih..hehehhe..insyaAllah akn smpailah kat dewan sri melor tu..pagi ni dh xde keje sgt doh..lpah siapkn esemen pgi tdi logo bersgtn terasa..yeah..hihih
    insyaAllah akn g dgn hati begitu terbuka..smoga mndapt input yg berguna la nti..
    akak g jg ker petg ni?

  8. sejak bile pandai bdebar nie???
    alahamdulillah...da settle keje awk yea...akak xpi coz da class earth n scape kat lab ptg nie..poning2 kpala...bdenyut2 da nie...bru seminggu pi sekolah..he3

  9. This comment has been removed by the author.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails