.::I'M ONLY SERVANT OF ALLAH::.

"Di perhentian terakhir itulah manusia akan hidup berkekalan sama ada dengan limpahan NIKMAT selama-lamanya atau menghadapi AZAB, juga selama-lamanya. Sebelum tiba di titik pengakhiran itu, manusia akan terus mengembara..."

...JALINAN UKHUWAH...

...MELAKAR PELANGI...

Daisypath Anniversary tickers

...KEEP IN MEMORY...

Daisypath Happy Birthday tickers

PERMATA HATI UMMI ABI

Lilypie Second Birthday tickers

...HALAL@HARAM?...


Salam ukhuwwah buat sahabat2 yg dirahmati ALLAH sekalian....
Alhamdulillah,ana dapat menyelesaikan exam final utk sem3 ini dengan jaya...
he3...insyaALLAH
setakat nie ana redha dgn ketentuan ALLAH s.w.t dengan apa yang dirancang dan diberi..bagi ana setiapa kejadian ada hikmahnya...sebelum berlakunya penyandaran rencana kepada Yang Maha Agung lagi Maha Berkuasa keatas setiap ciptaan nya...kta jangan lupa untuk berusaha sesungguh-sungguhnya...
knapa tajuk artikel kali nie bercerita tentang halal&haram yea...ana bukannya ulama' nak menetapkan sesuatu hukum walaupun ianya telah tercatat dalam al-quran&as-sunnah...cuma anan ingin meluahkan apa yang tersirat di hati dan sanubari ana...
sahabat-sahabat yang dirahmati ALLAH sekalian,
semasa ana menghadapi peperiksaan final utk sem3, ana ada konflik diri dan sahabat2..
masalahnya ialah meniru dalam peperiksaan...walaupun kecil tp masalah ini cukup menghantui ana sedalam2nya...sehinggakn ana menangis untu menahan kegiatan yg dilakukan oleh sahabat-sahabat ana ini...
lebih menyedihkan,tiada rasa bersalah dalam diri akibat daripada perbuatan itu..malahan bertambah suka dan mempunyai keingin untuk bersaing yg tinggi...
jika kita renung kembali, ilmu yg diajarkan oleh guru kepada anak muridnya adalah ikhlas kerana ALLAH..tetapi apa bila berlakunya kebocoran soalan, adakah integriti seorang guru itu berada di tahap yang diimpikan selama ini?
soalan spot, secara lumrahnya memmang tidak dapat dipisahkan ketika study week...kadang2 ana mengakui ana juga mencari sumber untuk soalan spot...
tetapi jika kita fikrkan , soalan spt mungkin sampingan utk membantu kita mengulangkaji..tidak dinafikan, peperiksaan besar seperti stpm,spm, pmr dan upsr turut mempunyai kajian tindakan setiapa tahun untuk menganalisis soalan yang bakal keluar...
dari aspek konflik diri ana tadi...sudahlah mendapat soalan spot, meniru pula sewaktu peperiksaan...adakah halal pointer yg bakal kita perolehi???sama2 kita renung2kn...
secara dasarnya,kebanyakan pelajar ingin bersaing dan menunjuk2 pointer yg diperolehi...mereka akan merasa puas apabila dapat menyaingi sahabat2 mereka...ana keliru dengan keadaan ini, adakah mungkin guru yang mengawasi tidak mempunyai integriti yang tinggi walaupun pelajar2 meniru tidak diberi teguran ataupun kehendak pelajar yang ingin untuk dihormati dan diiktiraf menjadi pelajar yang cemerlang dari segi IQ...dimana pula letaknnya tahap pembangunan SQ dan EQ nya???sama2 kita nilai dan kita fikirkan...
adakah kita salah seorang daripadanya...
ikuti sorotan perbualan ana bersama seorang tenaga pengajar ana tentang perkara yang merunsingkan hati&jiwa ana:

Pelajar : teacher, saya nak tanya apa pendapat teacher mengenai kes tiru-meniru dlm dewan peperiksaan?
Teacher (non-muslim) : nampaknya penghayataan mereka masih kurang lagi....sy agak sedih sekiranya mereka membuat perkara ini.
Pelajar : mcmana yea teacher nak tegur students mcm nie??
Teacher (non-muslim) : cuba kamu tegur dia secara perli..kadang2 mereka ini masih lagi dalam proses belajar...secara teori...mungkin mereka masih tidak sedar kepentingan sebenar peperiksaan.
Pelajar : tp teacher bg pendapat sy, kita ni dah la dapt soalan spot...lps 2 study utk soklan 2 jea..lpas 2 meniru jawapan dalam dewan peperiksaan..&then, bla result kuar, bangga diri dan tidak mahu utk menolong sahabat2 yg lain....hanya bertanyakan pointer orang dan menwar2kan ttg keputusannya pada org lain...sy sedih la sahabat sy mcm ni?
Teacher (non-muslim) : itulah yg selalu sy katakan dalan kelas..teori pilihan Glasser..mereka telah buat pilihan mereka sendiri sebegitu...jd,biar meraka rasa&menanggung akibatnya...bagi sy pelajar cemerlang adalah pelajar yang memenuhi dari aspek IQ,EQ,SQ...dalam ISLAM sendiri, AL-QURAN yang awk selalu baca pun ada menyatakan mengenai hal ini...bg awk adakah ini jalan halal??meniru sewaktu peperiksaan...setiap perbuatan ada balasannya...klu kita tdk mampu utk menegur secara lisan,awk berdoa untuk perubahan sahabat2 awk..

sgt tersentuh hati sy apabila seseorg non muslim mampu utk relate&sedar apa yang ditulis dalam AL-QURAN...adakah kita ini yang membaca AL_QURAN setiapa hari mampu untuk menghayati tentang elemen2nilai2 murni yang telah diwujudkan dalam AL-QURAN...sejauh mana penghayatan kta, jika kita mampu utk menipu&melakukan dosa disebalik tabir walaupun kita tahu yang sebenarnya, ALLAH sentiasa memerhatikan tindak-tanduk kita...adakah hati2 kita belum lagi kuat&teguh dalam menghadapi cabaran&ujian yg dikelirukan atau hati yang digeletek oleh syaitan laknatullah...sama2 kita muhasabah diri..

Meniru di dalam peperiksaan harus dihindarkan.

Ana tidak berhajat untuk menjustifikasikan perbuatan itu dari segi hukum syara’ kerana segalanya jelas. Mengambil manfaat dari usaha orang lain itu adalah kebatilan yang dicegah Islam di dalam konteks muamalah kita sesama manusia.


“Barangsiapa yang tidak berlaku jujur (meniru) maka bukanlah (dia itu) dari kalangan kami” [Hadith riwayat Al-Bukhari]

Tetapi apa yang ana mahu, adalah untuk mengingatkan para pelajar supaya menyimpan maruah dan harga diri mereka.

Save your dignity!

Orang yang biasa meniru di dalam peperiksaan ini rendah harga dirinya. Dan kerendahan harga dirinya itu bakal memberikan implikasi yang pedih di masa hadapan.

Sejauh mana orang ISLAM masa kini akan dihormati sekiranya perkara2 yang mampu menganggu goyahkan iman dalam diri masih lagi tidak dapat dielakkan....sampai bila ISLAM mahu dijadikan teladan, jika hanya khabar buruk masih lagi menghantui...sampai bila genarasi SALEHUDDIN al-Ayubi ketinggalan zaman, jika sekadar berdiri di atas tali yang bila2 akan putus simpulannya...sama2lah kia fikirkan...wallahuallam...

sakura putih
9.12am
31Mei09

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails