.::I'M ONLY SERVANT OF ALLAH::.

"Di perhentian terakhir itulah manusia akan hidup berkekalan sama ada dengan limpahan NIKMAT selama-lamanya atau menghadapi AZAB, juga selama-lamanya. Sebelum tiba di titik pengakhiran itu, manusia akan terus mengembara..."

...JALINAN UKHUWAH...

...MELAKAR PELANGI...

Daisypath Anniversary tickers

...KEEP IN MEMORY...

Daisypath Happy Birthday tickers

PERMATA HATI UMMI ABI

Lilypie Second Birthday tickers

...12 rabiulawwal tahun GAJAH...

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh....

Alhamdulillah, segala puji bagi Allah, tuhan sekalian alam, selawat dan salam ke atas baginda Nabi junjungan Muhammad s.a.w, sekalian ahli keluarga baginda, sahabat-sahabat baginda, serta tabi' dan tabi'in dan buat sekalian makhluk Allah yang wujud di muka bumi ini.....

Sungguh tidak kita jangkakan bahawa masih lagi kita di beri kesempatan untuk berada dalam bulan yang mulia ini di mana tanggal 12 Rabiul Awal Tahun Gajah lahirnya seorang putera Aminah yang telah membawa sinar dan harapan yang baru kepada semua makhluk Allah di muka bumi ini.....Inilah satu hari yang bersejarah dalam episod umat Islam di mana lahirnya Muhammad bin Abdullah putera Fatimah dan cucu kepada Abdul Mutallib dan anak saudara kepada Abu Talib....Sebuah keluarga yang di pelihara rantaian keluarganya oleh Allah s.w.t....Baginda di utuskan untuk menyinari suatu zaman kegelapan iaitu jahiliyah kepada suatu zaman pengabdian kepada Allah Yang Maha Esa iaitu Nur Islam....Saban tahun kita menyambut dan mengenang kelahiran baginda SAW....Namun harus kita bertanya kepada benak fikiran kita sejauh mana kita telah mencontohi dan mengimplimentasi pusaka peninggalan baginda SAW di dalam kehidupan kita....Saban tahun juga bermakna Rasulullah SAW semakin jauh dari kita....Namun spirit dan ruh perjuangan baginda tetap membara dalam sanubari kita....

Ingin ana berkongsikan sebuah cerita berkenaan dengan perkara yang sangat dirindui oleh Rasullah sewaktu zaman hidupnya agar kita dapat sama-sama mengkoreksi diri sejauhmana kecintaan kita kepada Rasullah S.A.W....

----------------------------

Suasana di majlis pertemuan itu hening sejenak. Semua yang hadir diam membatu. Mereka seperti sedang memikirkan sesuatu. Lebih-lebih lagi Saidina Abu Bakar. Itulah pertama kali dia mendengar orang yang sangat dikasihi melafazkan pengakuan demikian.

Seulas senyuman yang sedia terukir dibibirnya pun terungkai. Wajahnya yang tenang berubah warna.
"Apakah maksudmu berkata demikian wahai Rasulullah? Bukankah kami ini saudara-saudaramu? " Saidina Abu Bakar bertanya melepaskan gumpalan teka-teki yang mula menyerabut fikiran.

"Tidak, wahai Abu Bakar. Kamu semua adalah sahabat-sahabatku tetapi bukan saudara-saudaraku (ikhwan)," suara Rasulullah bernada rendah.

"Kami juga ikhwanmu, wahai Rasulullah," kata seorang sahabat yang lain pula.
Rasulullah menggeleng-gelangkan kepalanya perlahan-lahan sambil tersenyum. Kemudian baginda bersuara:

"Saudaraku ialah mereka yang belum pernah melihatku tetapi mereka beriman denganku sebagai Rasul Allah dan mereka sangat mencintaiku. Malahan kecintaan mereka kepadaku melebihi cinta mereka kepada anak-anak dan orang tua mereka."

-------------------------

Pada ketika yang lain pula, Rasulullah menceritakan tentang keimanan ‘ikhwan’ baginda:
"Siapakah yang paling ajaib imannya?" tanya Rasulullah.

"Malaikat," jawab sahabat.

"Bagaimana para malaikat tidak beriman kepada Allah sedangkan mereka sentiasa hampir dengan Allah," jelas Rasulullah. Para sahabat terdiam seketika.

Kemudian mereka berkata lagi, "Para nabi."

"Bagaimana para nabi tidak beriman, sedangkan wahyu diturunkan kepada mereka."

"Mungkin kami," celah seorang sahabat.

"Bagaimana kamu tidak beriman sedangkan aku berada ditengah-tengah kau," pintas Rasulullah menyangkal hujah sahabatnya itu.

"Kalau begitu, hanya Allah dan Rasul-Nya sahaja yang lebih mengetahui," jawab seorang sahabat lagi, mengakui kelemahan mereka.

"Kalau kamu ingin tahu siapa mereka? Mereka ialah umatku yang hidup selepasku. Mereka membaca Al Quran dan beriman dengan semua isinya. Berbahagialah orang yang dapat berjumpa dan beriman denganku. Dan tujuh kali lebih berbahagia orang yang beriman denganku tetapi tidak pernah berjumpa denganku," jelas Rasulullah.

"Aku sungguh rindu hendak bertemu dengan mereka," ucap Rasulullah lagi setelah seketika membisu. Ada berbaur kesayuan pada ucapannya itu.

--------------------Begitulah nilaian Tuhan...Bukan jarak dan masa yang menjadi ukuran....Bukan bertemu wajah itu syarat untuk membuahkan cinta yang suci....Pengorbanan dan kesungguhan untuk mendambakan diri menjadi kekasih kepada kekasih-Nya itu, diukur pada hati dan buktikan dengan kesungguhan beramal dengan Sunnahnya....

Pada kita yang bersungguh-sungguh mahu menjadi kekasih kepada kekasih Allah itu, wajarlah bagi kita untuk mengikis cinta-cinta yang lain....Cinta yang dapat merenggangkan hubungan hati kita dengan baginda Rasulullah....

Selawat dan salam untuk mu Ya Rasulullah. ....

Secara peribadi, ana berasa sangat sayu membaca kisah ini....Sayu, sedih dan pada masa sama marah pada diri sendiri...Betapa cinta dan rindunya Rasulullah pada umatnya...Kita pula umatnya, adakah mencintainya begitu juga?Atau masih buat-buat jual mahal? Atau sebenarnya kita bukanlah umat yang dirindui oleh Rasulullah mahupun mendapat iman ajaib yang dikatakan oleh Rasulullah....?

Marilah kita menggali semula mutiara keindahan hidup baginda SAW...Mari kita susuri dan teladani qudwah dakwah dan perjuangan baginda bagi kita memacu semula gerakan pencerahan dan pembangunan semula satu nahdah (peradaban)....Biarpun jasad baginda jauh beribu-ribu batu, namun jiwa,perjuangan baginda tetap mekar dan dekat di hati kita....

Rasulullah pernah bersabda yang bermaksud: "Sesungguhnya antara hari kamu yang paling mulia adalah Jumaat, perbanyakkanlah amalan berselawat ke atasku kerana selawat kamu itu disampaikan kepada ku."


**imannurbalqis**

6 Responses so far.

 1. sayaBerd says:

  salam maulidurasul yee.

  berfikir psl cerita ni.

  hmm.

 2. "Tidak Kami utuskan engkau (wahai Muhammad) melainkan untuk menjadi rahmat bagi seluruh alam." (Surah al-Anbiyya' : 107
  salam maulidurasul 1431H

 3. lepas bce post ni,,tetber tringt kat ustaz ako mase klas kb rbu lpas yg bgi tzkirah pasal nabi...aduhai..nabi bgtu mrndui umatnyer,nmun stkat mne krnduan kte umat akhir zamn ni kpda baginda,,huhu

 4. Geekspro says:

  Ulama khilaf mengenai tarikh sebenar kelahiran Nabi Muhammad s.aw. ada yang berpendapat 12 Rabiulawwal dan ade yang berpendapat 9 Rabiulawwal. Menurut Syeikh Sofiy Al-Rahman Al-Mubarakfuri Dalam Kitabnya Ar-Raheeq Al-Makhtum Nabi Muhammad s.a.w telah dilahirkan di Syuaib Bani Hashim di Makkah pada pagi Isnin 9 Rabiulawwal di permulaan Tahun Gajah..

 5. to cahaya malam : sama-salam kita koreksi kembali diri kita sejauh mana kecintaan kita dan kepada siapa kita serahkan...

  to Geekspro : syukran atas makluman nta..habis 2 yg mana 1 betul&knpa tdk dperbetulkan andai salah?mohon jawapan

 6. Geekspro says:

  Wallahu'alam yang mana satu betul..Akan tetapi kebanyakkan ahli sirah menyatakan tarikh kelahiran nabi SAW pada 12 rabiul Awal.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails