.::I'M ONLY SERVANT OF ALLAH::.

"Di perhentian terakhir itulah manusia akan hidup berkekalan sama ada dengan limpahan NIKMAT selama-lamanya atau menghadapi AZAB, juga selama-lamanya. Sebelum tiba di titik pengakhiran itu, manusia akan terus mengembara..."

...JALINAN UKHUWAH...

...MELAKAR PELANGI...

Daisypath Anniversary tickers

...KEEP IN MEMORY...

Daisypath Happy Birthday tickers

PERMATA HATI UMMI ABI

Lilypie Second Birthday tickers

...selagi MAMPU...

Assalamualaikum dan salam sejahtera buat semua pembaca blog ana...Alhamdulillah ada sedikit ruang untuk ana coretkan dalam laman I'M ONLY SERVANT OF ALLAH ini..Bersyukur jg ana kerana waktu orang sibuk mengadap nota&buku untuk study 24hours ana masih lagi berpeluang untuk mencatatkan sedikit perkongsian untuk kita sama-sama ambil ibrahnya...iyealah, musim2 exam nie banyak pula entry yang di'post'...kalau tengok bulan-bulan sebelum nie agak merosot pengeluarannya...selalu ana mohon pada ALLAH s.w.t agar nikmat penulisan yang diberikan pada ana ini dapat memberi kesan yang baik pada penulis dan pembacanya dan bukan sia-sia semata-mata...

Ramai sahabat-sahabat dan pembaca blog ana tanya, tak bosan ke mengadap laptop dan menulis pada ruang yang belum tentu orang baca...yang mampu ana kata, Alhamdulillah itu kemampuan ana yang ALLAH s.w.t beri...sekurang-kurangnya ana buat dan manfaatkan jg walaupun tak mampu untuk memberi nasihat dalam erti kata amar makruf nahi mungkar secara perseorangan...peranan sebagai khalifah ALLAH ini perlu dijalankan walaubagaimanapun cara atau kaedahnya... ada juga yang bertanya, kenapa ana menulis berkenaan pengalaman atau cerita peribadi? sudah ana nyatakan pada entry yang lepas "aku hanyalah insan biasa, punya cita, punya cinta. aku bukanlah pakar isu semasa, juga bukan penyelidik bahasa. aku hanyalah pemerhati alam semesta, yang berbicara melalui kata, yang hanya meluahkan rasa, untuk aku terus menerus berbahasa dalam melakari kehidupan yang hanya sekejap cuma."...bagi ana bercakap melalui pengalaman dan kehidupan yang dilalui lebih jelas keadaannya.. dalam masa yang sama ana melihat kehidupan mengajar 1001 perkara untuk diambil kekuatannya dan memperbaiki kelemahannya...setiap perkongsiaan yang cuba ana ketengahkan adalah situasi yang pernah ana rasai..bukan saja-saja untuk dicoretkan... masing-masing ada pandangan dan prinsip...ana tak rasa ana cerita tentang hal peribadi kerana ana diberi taklifan sebagai pemimpin pelajar adalah untuk bersama masyarakat..selain itu juga, pemilihan cerita keluarga yang diketengahkan adalah kerana setiap dari kita berasal dari sebuah keluarga dari pelbagai latar belakang... ditambah pula dengan cerita ana sebagai seorang penghuni di muka bumi ini, ana berhak untuk menyatakan apa yang sepatutnya kerana ana salah seorang penggunanya bukan dunia ini milik persendirian..malah dikongsi dengan pelbagai makhluk yang lain...ana tidak berbicara hal orang lain di laman ana...cuma ana perlu muhasabah diri di samping menyatakan apa yang perlu dikata...tak tahu pula ada yang terasa...(^_^)

Sedikit perkongsian buat sesiapa yang nak tahu sahaja...ana mula berblog pada 1 Mac 2009...dah setahun lebih...ana ter'influence' dari ex-roomate ana dulu, kak nurul farhana... sekarang dah bertugas sebagai seorang guru di salah sebuah sekolah di Perak...ana memang addict dengan laman sesawang ini...bukan kata hobi waktu lapang lagi dah...asal ada jea waktu memang nak post entry...kadang-kala nak dapat mood atau semangat ketika ada masalah ana akan postkan sesuatu dalam laman sesawang ini...lepas itu baru ok dan ana puas...itu cara ana mungkin berbeza dari antum...cuma jika ada perkara utama lain yang perlu dilakukan...itu yang ana perlu dahulukan...kadang-kadang bukan mudah untuk mendapat idea untuk menyampaikan sesuatu...dalam penyampaian ana, ana cuba berada sebagai seorang pembaca blog...cara penyampaian, kaedah pendekatan dan pemilihan kata-kata juga memberi impak pada pembaca...yang penting ana ada prinsip sendiri berkenaan setiap penulisan yang dibuat...memang benar orang kata perempuan nie banyak cakap..bila difikirkan semula baik ana menulis dari banyak bercakap dan mengkritik perkara yang tak sepatutnya...kalau terlepas cakap tak boleh diundur semula tapi kalau salah tulis boleh padam...

banyak perkara yang ana dapat dari penulisan blog ini...ana sedar perubahan pada aspek penulisan ana..jika dilihat pada awal-awal tertubuhnya laman ini mungkin penyampaian kurang memberangsangkan..ini merupakan medan latihan untuk ana meningkatkan cara penulisan... ana sememangnya sangat berminat dalam bidang penulisan ini tapi masih lagi kurang dalam penyampaian penulisan yang terikat atau dalam erti kata fakta atau analisis isu...masih lagi mencuba dan melebar luaskan lagi pembacaan untuk mendapatkan panduan...iyealah, ana sekarang kalau jawab soalan bahagian esei waktu exam pun bukan macam tulis karangan..asal ada point dan ulasan untuk mengukuhkan lagi jawapan ditambah pula dengan pengiraan...jadi ini merupakan medan untuk ana tahu kosa kata yang betul dan penyampaian yang mudah dan jelas...apa yang ana nak tekankan di sini, setiap apa yang kita lakukan bergantung pada dari sudut mana yang kita ambil...

setiap orang ada cara dan pandangan tersendiri...kita tidak boleh mengekang atau mempersoalkan setiap apa yang dilakukan selagi apa yang dilakukan tidak bercanggah dari pegangan kita iaitu Al-Quran dan As-Sunnah...kita juga perlu lebih terbuka untuk menerima pandangan orang lain kerana itu adalah salah satu percambahan idea yang baik dalam kita meningkatkan lagi potensi diri yang mana semuanya pinjaman dari ALLAH s.w.t segala-galanya...terima kasih kepada yang sudi bertanya dan tertanya-tanya tentang penulisan ana di laman sesawang ini...Alhamdulillah masih ada individu yang prihatin dan menghargai cetusan rasa yang tidak seberapa di laman sesawang ini...terima kasih atas sokongan dan kritikan..nie yang lagi bersemangat nie untuk terus memegang title BLOGGER(^_^)...senyumlah selagi mampu, menangislah selagi bisa, membacalah selagi ada dan menulislah selagi daya...kerana semua ini pinjaman yang harus dipulangkan pada bila-bila ketika dan masanya...

Firman Allah dalam surah Al – Fussilat: 3

"Siapakah yang lebih baik perkataannya daripada orang yang menyeru kepada Allah dan mengerjakan amal soleh dan berkata aku adalah daripada orang-orang yang menyerah diri(muslimin).”

"MENULISLAH KERANA ALLAH"

**imannurbalqis**

5 Responses so far.

  1. insyaAllah...
    ada silent reader :p
    ngeh3....
    suke3....
    cikgu tolong usahakan pegang title blogger selagi termampu yer...
    kita suka baca cerit cikgu :p

  2. to merpati terbang mencari : terima kasih atas sokongan...insyaALLAH, slgi tdk ada apa2 kmaslahatan akan diteruskan utk mgetik tiap2 huruf di laptop ini...klu blh skalilah kita sama2 brada dlm lapangan ini...baru seronok~

  3. tak nak la SEKALI.. NAK BERKALI2..
    BARU BEST :P

  4. to merpati terbang mencari : ok..jomlah..mana blognya???nak follow

  5. blog tu dah dipadam.. blog skarang...
    hm... :p
    tak tahu cam ne nak sambung kan terus..
    bagi lnk je la
    http://hanimnorlaila.blogspot.com

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails